Band att inspireras av

För den som spelar i ett band och vill tjäna pengar på att sälja merchandise, alltså olika typer av produkter med bandets logga på, gäller det att inspireras av rätt personer. Det finns flera som har lyckats bra genom att hitta en grafisk profil och genomföra den konsekvent.

Ghost

Svenska Ghost är ett hemlighetsfullt gäng, som enligt ryktet kommer från Linköping. De spelar poppig sjuttiotalshårdrock med kraftiga black metal-influenser, vilket har gjort dem populära i breda kretsar. Bandets grafiska profil gör troligen sitt också. Sångaren uppträder sminkad och utstyrd som en satanistisk påve, och resten av bandmedlemmarna klär sig i munkkåpor. Det här lockar naturligtvis publik till spelningarna, där fansen även kan köpa bandets Hans Arnold-inspirerade t-shirts, som har fått en spridning långt utanför rock- och metalkretsar.

Devo

Till skillnad från vad många tror lade Ohio-bandet Devo aldrig ned, deras skivutgivning blev bara mer och mer gles. Förutom sina låtar är bandet känt för sina gula overaller, sin otroligt snygga logga och för sina runda trappstegshattar. Hattarna har köpts av många fans, tillsammans med band-t-shirts. Faktum är också att hattarna är så kända att cykeltillverkaren Trek år 2009 auktionerade ut en specialbyggd cykel, gjord i endast ett exemplar, där styrlagret såg ut som en Devo-hatt. Pengarna gick till välgörande ändamål.

Iron Maiden

Alla har sett en Iron Maiden-t-shirt, och alla vet att bandets maskot heter Eddie. Denna figur har synts på bandets alla skivomslag, inklusive singlarna, sedan debuten 1980. Han syns även på bandets t-shirt och på flygplanet Ed Force One, som flygs av sångaren Bruce Dickinson under turnéer. Beroende på olika albums och turnéers teman har Eddie uppträtt i många olika gestalter: som Ikaros, som mumie, som robot och som mentalpatient.

Faktum är att figuren Eddie under en period var för populär för sitt eget bästa. Den militanta gruppen Ulster Freedom Fighters använde under oroligheterna på Nordirland Eddie som en symbol. Den Eddie de valde är versionen som syns på omslaget till bandets nionde singel, The Trooper, där maskoten är porträtterad som en engelsk soldat från 1800-talet.