Marknadsföra sitt band

Nystartat band eller har ni en lång historia bakom er? Oavsett vad är det viktigt att man marknadsför sig på rätt sätt. Men vad ”rätt sätt” betyder kan vara svårt att komma på. Här i artikeln kommer några tips på hur man kan göra för att stärka bandet mellan både nya och trogna fans.

Precis som David Lindgren, känd från bland annat scenen i Melodifestivalen, gjorde under Valborg kommer man väldigt nära sina fans genom att bjuda på en mindre show ute i landets mindre orter. Ställer man sig på en scen och bjuder på sina godbitar från senaste plattan skapar man en närhet till fansen och samtidigt får spela musiken för de som inte redan har hunnit lyssna. Förhoppningsvis fastar även dem för musiken och väljer att lyssna vidare efteråt.

När bandet är ute på turné och spelningar är ett annat bra knep att dela ut gåvor eller prylar till publiken. Ge fans reklamartiklar med bandets logga och namn på och dela ut den under event. De kommer känna sig uppskattade och glada samtidigt som prylen med bandets namn på kommer synas hemma i deras bostad. Genom att använda sig av artistnamnet eller bandnamnet som sitt varumärke stärker man kännedomen ytterligare.

Youtube – en kanal för musik

Youtube är ytterligare en kanal som är perfekt att använda sig av. Genom att publicera smakprov av sin musik på öppna kanaler möjliggör man att fler har chans att upptäcka musiken. Man kan även göra korta videos där man bjuder på sig själv och låter tittarna lära känna banddeltagarna. Genom att komma någon nära skapar man bättre känsla och förtroende samtidigt som man har chans att tjäna en slant. Nya regler visar på att du endast behöver 10 000 visningar på dina videoklipp för att kunna tjäna pengar på dem.

Viktigt med berörande budskap

Det räcker inte att göra bra musik, man måste även nå ut med sitt budskap och beröra lyssnarna. Även något extra, som en historia eller åsikt, stärker kännetecknet och intresset kring bandet. Det gäller att man hittar sig grej som skapar kännetecken om bandet. Om det inte ligger en bra story bakom bandet kan man hitta ett annat sätt för att utmärka sig lite extra, som till exempel annorlunda klädsel eller musikstil.

Här nedan kommer en video som ett sista tips på hur man kan använda musiktjänsterna för marknadsföring: