Musikstipendium

Vi har tidigare skrivit om att studera musik, någonting som blir allt vanligare i Sverige. I inlägget, som du kan läsa här, tog vi upp olika skolor som en kunde välja om musikstudier skulle vara intressant, samt hur man går till väga för att finansiera sina studier.

Någonting man kan göra om man inte bara vill finansiera sin skolgång genom lånade pengar eller genom att spara väldigt länge, är att ansöka om stipendium. Det finns väldigt många stipendier att söka, beroende på var man bor, hur gammal man är, vilket kön man har och så vidare. Det går enkelt att se över vilka stipendier du kan söka, lättast är det att söka på nätet. Ett musikstipendier som är väldigt känt är “Ted Gärdestad-stipendiet”. Det kan sökas av unga kompositörer och artister och reglerna är att man ska:

  • Vara max 25 år
  • Ska skriva text och musik på svenska
  • Har inspelad musik som kan bifogas i ansökan

Stipendiet delas sedan ut i slutet av året, och består av 40 000 kronor som ska användas för att skapandet av musik ska fortsätta och avanceras.

Det finns också stipendier som delas ut endast på grund av talang, och utan att man behöver ansöka. Ett exempel på ett sådant stipendier är Musik-Pelle stipendium, som du kan läsa mer om i en artikel från Helagotland.se. Musik-Pelles stipendium har tillkommit till minne av Musik-Pelle, som egentligen hette Ernst Pettersson. Han var en frontfigur inom musiken på Gotland från det att han kom dit som 13-åring tills det att han dog 1974.

I artikeln som vi länkade till i tidigare stycke kan man läsa om årets vinnare av stipendiet. Det var Stina Hederstedt från Grötlingbo som var den som i år tilldelades stipendiet. Hon går tredje året på musikhögskolan och hon använder sin röst som instrument. Enligt artikeln blev hon “helt tagen på sängen” av att få stipendiet. Igår delades stipendiet ut vid Musikaliska sällskapets högtidsdag i Domkyrkan.

Det finns många vägar att gå för att få syssla med musik, och utbildning samt stipendium kan vara någonting som hjälper dig på vägen. Viktigast är dock att du har både talang och vilja.

musikstudio