Skivomslag vi minns

Idag är skivomslaget av underordnad betydelse för de allra flesta, eftersom det vanligaste sättet att lyssna på musik idag är i digital form. 

Över huvud taget verkar det som om albumformatet över huvud taget håller på att spela ut sin roll. Det fanns dock en tid när det var det viktigaste sättet att avnjuta musik, och många artister, skivbolag och designers ville ge fansen något extra när det kom till det visuella. Listan kan göras hur lång som helst, men några exempel är de följande.

Carly Simon – Playing Possum

När den New York-födda sångerskan Carly Simon släppte sitt femte album sålde det bra, och lyckades ta sig in på tio i topp-listan för albumförsäljning i USA. Med singlarna gick det sämre.

Kanske var det omslaget som fick albumet att sälja, för det är detta som gör albumet ihågkommet idag. På framsidan finns en profilbild av Simon, i helfigur så när som på den övre halvan av huvudet, som är utanför bild. Fotot togs av fotografen Norman Seeff, och Simon har endast på sig höga svarta stövlar och en extremt kort negligé. Idag har vi sett betydligt mer vågade omslag, men på sin tid bröt Playing Possum ny mark.

Beatles – Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

Detta album är en troligen det mest kända genom tiderna, inte minst tack vare sitt fantastiska omslag. Det finns t.o.m. en Wikipedia-artikel där alla karaktärer som syns på omslaget listas. Fyra personer var inblandade i arbetet: art directorn Robert Fraser, popkonstnärerna Peter Blake och Jann Haworth, och fotografen Michael Cooper. På omslaget syns bandmedlemmarna tillsammans med bl.a. komikern Lenny Bruce, Marilyn Monroe, Karl Marx, James Joyce och Marlon Brando.

Precis som det inte går att överskatta den betydelse som Sgt. Pepper har haft för populärmusiken sedan albumet gavs ut 1967 är det också nästan omöjligt att överskatta, eller ens att överblicka, den påverkan som omslaget har haft på grafisk formgivning över huvud taget.